Kunst van steen en ijzer uit Zimbabwe.

Kunstenaars uit Zimbabwe werken met serpentijnsteen dat uit de Afrikaanse bodem komt. Deze steensoort biedt vele mogelijkheden. Serpentijnsteen is vrij zacht en dus is dit materiaal goed te gebruiken voor prachtige beelden. Een blok steen wordt gehakt, geraspt, gevijld, geschuurd en gepolijst. Daarna komt er een laag was overheen waardoor de tekening van de steen goed naar voren komt. Meestal nemen de mannen het eerste deel van het productieproces voor hun rekening. Hun vrouwen zijn verantwoordelijk voor het schuren en polijsten. Hoe een steen een beeld wordt,
is afhankelijk van het beginmateriaal en de creativiteit van de kunstenaar.

Er zijn veel kunstenaars die de beelden maken. Sommigen reizen heel Afrika rond om hun beelden aan de man te brengen.
Amandla ( importeur bij wie Wereldwinkels inkopen) werkt met groepen kunstenaars die bestaan uit een vaste kern en een deel reizende kunstenaars. De importeur ontmoet de kunstenaars op drie werkplekken in Zimbabwe, gemiddeld 1 of 2 keer per jaar. De groep van wie hij de beelden afneemt bestaat uit 40 tot 50 mensen.

De mensen in Zimbabwe vinden het heel belangrijk dat hun kinderen naar school gaan, maar dat kost veel geld. Volgens de importeur zijn er opkopers die hier misbruik van maken. Aan het begin van het schooljaar, wanneer de ouders het schoolgeld en een uniform moeten betalen, kopen ze de beelden op voor een schijnbedrag.
Amandla doet dit anders: deze importeur plaatst het hele jaar door bestellingen en gaat dus een langdurige relatie met de kunstenaars aan.

Dit is het verhaal achter de beelden uit Zimbabwe. Mensen daar hebben het momenteel door politiek mismanagement niet makkelijk. Met de aankoop van zo’n beeld, help je producenten toch een menswaardig bestaan op te bouwen.

Unieke kunstwerkjes van steen en schroot

Oud ijzer en steen wordt bijzondere kunst in de handen van Charles Fundisi en Luke Jimbu.

Charles creëert objecten van serpentijnsteen en ijzer die thema’s verbeelden uit het dagelijks leven zoals moeder en kind, geliefden, reizigers en straatmuzikanten. Olievaten, hekwerk, schroeven, plaatmetaal en auto-onderdelen worden met de ijzerguillotine in vorm gesneden en daarna aan elkaar gelast. Met vrouw en kinderen woont Charles in Tafare, een buitenwijk van de hoofdstad Harare, Zimbabwe.

Ook Luke werkt, samen met zijn 3 broers, aan samengestelde producten die uit steen en scrap metal bestaan. In het assortiment zitten onder andere vogelbadjes, kerststallen en sierproducten zoals eenden, appels, pompoenen en uiltjes. De gepolijste producten worden gemaakt van zacht steen uit de steengroeven bij Kwekwe in Zimbabwe. Grote, ruwe blokken worden eerst klein geslagen en vervolgens met een bijtel in model gehakt. Verfijningen worden aangebracht met rasp en schuurpapier. Het bedrijf is gevestigd in een dicht bevolkte wijk, ongeveer 25 kilometer buiten het centrum van Harare.

De meerwaarde van de kunstwerken van Charles en Luke ligt in de subtiele combinatie van mooie vormgeving, gerealiseerd met afgedankte materialen: recycle kunst!