Keramiek uit Tunesië

Prachtige kleurrijke schalen in allerlei vormen en maten, uit Tunesië. Rond, ovaal of vierkant, o.a. tapasschalen, taartplateaus en tajines.

Pottenbakken in Nabeul is een traditioneel ambacht, waarvan de kennis binnen de familie van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is een ambacht waaraan de hele familie meewerkt.
De werkplaatsen zijn dus ook in en bij hun woonvertrekken. Bij de Artisinat-pottenbakkers zijn alle producten volledig handgemaakt, zowel het maken van de vormen als wel het decoreren van de schalen. Ze ontwikkelen steeds nieuwe vormen en decoratiemotieven.

In Tunesië met heel veel werkeloosheid, is de scholing voor grote groepen nog steeds onbereikbaar.
En het ambachtswerk is een omvangrijk vangnet voor de niet- of laaggeschoolden. Onder de Artisinat-pottenbakkers zijn voortreffelijke vaklui, zij maken hun producten met het persoonlijk karakter van eerlijk handwerk en authentieke decoraties.

Veel pottenbakkers uit Nabeul komen uit families die al generaties lang pottenbakken en zijn oorspronkelijk afkomstig van Djerba. Ze zijn naar Nabeul gegaan omdat de klei van Nabeul geschikt is voor fijn aardewerk als serviesgoed en ook geschikt is om te stoken in gas- of elektrische ovens, vooral voor het glazuren van belang.

De familie: (groot)ouders en zonen met hun vrouwen en kinderen wonen bij elkaar in naast en tegenover elkaar liggende panden, heel gebruikelijk in Tunesië.

De hele familie is betrokken bij het pottenbakken. De vrouwen zijn hoofdzakelijk betrokken bij het decoreren van het aardewerk, terwijl het zwaardere werk van het bakken, glazuren en inpakken door de mannen wordt uitgevoerd.

De verkoop van dit aardewerk leidt tot een flinke uitbreiding van de werkgelegenheid. Het aantal families dat decoreert is verdubbeld, maar ook zijn er mensen die verdienen met het inpakken, opslaan, het vullen van de pallets, het vormen van de modellen en het prepareren van de klei etc.

Het zelf kunnen verdienen geeft een gevoel van zelfrespect, van iemand zijn, het huis uit kunnen om iets te kopen, van zich vrij voelen en dit positieve gevoel komt het hele gezin/familie ten goede.