Boeddha’s & Yogiman

Boeddha’s zijn er in vele soorten en maten.
De lachende Boeddha bijvoorbeeld, staat altijd in een ruimte met zijn gezicht naar de deur, zodat ieder die deze ruimte binnenkomt geluk en welkom wordt gewenst.

Boeddha Dharmachakra
Het Indonesische eiland Bali heeft een dominante Hindoeïstische cultuur. Traditioneel worden hier prachtige handgesneden houten beelden van Suarhout gemaakt zoals deze Boeddha van producent Warsa.

De Dharmachakra Mudra wordt gevormd wanneer de duim en wijsvinger van beide handen hun toppen raken om een cirkel te vormen. Hiermee wordt aangegeven dat de wijsheid die gegeven wordt uit het hart komt. Het is aan te raden om de beelden niet in rechtstreeks zonlicht te plaatsen omdat er in dat geval scheurtjes in het hout zouden kunnen ontstaan. Het af en toe behandelen van het hout met teakolie voedt het hout en zorgt voor mooie houtnerven.

Yogiman
De yogiman wordt ook wel Orang malu genoemd, de Indonesische benaming voor de bescheiden of verlegen man. De yogiman huilt om het leed van de wereld. Volgens de legende moet je de orang malu met zijn gezicht naar de deur plaatsen. Wanneer je dagelijks een keer over de rug van dit beeld wrijft en je hem goed behandeld, worden al jouw zorgen weg genomen en zal jouw zelfvertrouwen groeien.