De Capiz-schelp komt voor in de zeeën rond de Filipijnen en Indonesië.
Capiz is een vrij platte oesterachtige schelp waar een beetje vlees inzit.
Het vlees wordt verwerkt tot veevoeder, maar de schelpen worden gebruikt als grondstof voor mooie producten.
In de Spaanse koloniale tijd werden ze om hun transparante karakter zelfs gebruikt voor ramen in huizen.
Kinta, een van de organisaties in Fair Plaza, verkoopt verschillende mooie producten gemaakt van deze schelpen. Het is ideaal basismateriaal om dat het lichtdoorlatend is.
Kinta werkt samen met verschillende capizproducenten op Manila en Cebu en hecht veel waarde aan welzijn en werkomstandigheden van de medewerkers. Dit zijn veelal familiebedrijven onder supervisie van een plaatselijke coördinator.
Voordat de schelpen klaar zijn om te gebruiken worden ze schoongemaakt en zo’n 12 uur geweekt in grote teilen.
Daarna worden de schelpen in de zon gedroogd en op grootte, dikte en kwaliteit gesorteerd en afhankelijk van de toepassing verder bewerkt.
Voor het maken van lampen, mobiles en kandelaars worden de gewassen schelpen in de gewenste vorm gesneden en eventueel gekleurd, waarbij het transparante karakter behouden blijft. Vervolgens worden de vormen aan elkaar verbonden met nylondraad of door middel van soldering. (lotusbloemen)
Voor producten als sieraden, kerstdecoratie, fotolijsten, schalen en doosjes moeten de schelpen wel verder worden gevormd.
Dit gebeurt volgens een papier-maché techniek. De schelpen worden week gemaakt en in de juiste vorm gevouwen.
Nadat de basisproducten zijn gedroogd in de zon, worden ze met transparante verf in de juiste kleur geverfd en vervolgens met een niet giftige hars ingekwast.
Eenmaal droog worden ze geverfd en met opvallende patronen gedecoreerd, door en voor Kinta.
Het resultaat is echt fraai. Het verrassende van de producten is dat de contouren van de Capiz-schelp als naden herkenbaar zijn.
De gelamineerde producten kunnen evt. kort in een lauwwarm sopje, maar mogen niet in de vaatwasser of magnetron.